Kandidater 2018

Peter Eriksson, Kalix

Riksdagskandidat

"För mig var det både människorna och naturen som drog mig till Norrbotten. Det finns en gästfrihet som jag har mött här som jag inte har mött någon annanstans. Och fjällskogarna i Gällivare var skälet i grunden till att jag flyttade hit. För hundra år sen var det gruvorna, de utbyggda älvarna och att vi högg ner i skogarna som skapade nya jobb. I år och nu är vi mitt i en ny omställning mot det gröna framtidslandet Norrbotten. Vi bygger vindkraftverk, vi satsar på mat, kultur och turism i Norrbotten, vi bygger trähus för hela Sverige och det kommer härifrån. Var med i det nya gröna framtidslandet."

Annika Eriksson, Luleå

Landstingskandidat

"Jag har mina rötter här i kustlandet, i byarna runt Luleå och här har jag valt att leva mitt liv. Här finns närheten till naturen och närheten till människorna. För hundra år sen byggde man malmbanan och stambanan genom övre Norrland. Det var framtiden då. Nu planeras för en ny järnväg längs med kusten som knyter samman tätorter, så människor kan komma samman och få ny försörjning och företag kan starta och växa. Det är det nya gröna framtidslandet."

Mats Dahlberg, Piteå

Landstingskandidat

"Det var för solidariteten med kommande generationer som jag för 20 år sen valde att engagera mig i Miljöpartiet och jag är fritidspolitiker sedan dess. Tack vare förmånen att fått bo både Piteå och Jokkmokk så är Norrbotten för mig mer än en kamp om resurser mellan stad och land eller kust och inland. Vi bor tillsammans i ett län med fantastiska tillgångar och resurser i form av natur och människor med enorma utmaningar och möjligheter nu och i framtiden."

Agneta Granström, Boden

Riksdagskandidat

"Jag är född i en liten by i Lappland. Mina samiska rötter ger mig en stark samhörighet med dåtiden och framtiden. I min lilla by, långt från staden vid Luleälven är jag hemma. Det har varit en trygg uppväxtmiljö för våra barn. Här finns närheten till skogen där jag hämtar både kraft och mat. Jorden, skogen och marken som varsamt brukades av tidigare generationer är nu mitt ansvar att föra vidare till kommande generationer. Klimatet förändras och vi behöver nya strategier för framtiden. Förändring kräver mod, vilja och uthållighet. I’m not here to please. Jag både kan och vill driva hållbar förändring för mina barnbarns framtid."

Henrik Blind, Jokkmokk

Riksdagskandidat

"Jag har egentligen aldrig haft något val. Norrbotten är mitt öde. Här finns barktäkterna, härdarna, fångstgroparna som berättar historien om mitt ursprung. Här finner mina renar sin föda. Här är naturen ständigt närvarande. Markerna är naturens universitet där traditionella kunskaper förs vidare från generation till generation. Den kanske största av all mänsklig rikedom. Spruckna berg, träd utan skog, älvfåror som minns liv påminner om historien. Om vår generations skyldighet att ta ansvar för naturen, djuren och våra barn och barnbarn då våra val är deras verklighet. Vi kan välja men det kan inte dom. Det är kontrasterna som gör Norrbotten. Mörkret är vår fader och ljuset vår moder. Vårt DNA. Vi står för det moderna med gränslösa gränser. Kulturer som lever sida vid sida. Sámigiella, meänkielli, suomalainen, pitemål, somaliska, holländska. Allt som definierar rikedom. De långa avstånden föder närhet. Mötena mellan människor skapar välstånd. Här är man Hej med alla. Vi bor här för att vi vill. Det föder kreativitet att finna vägar till försörjning. Här växer framgångsrika företag inom mat och livsmedel, skönhetsprodukter, upplevelser och design med hållbarhet som en del av sitt varumärke. Norrbotten är en del av världen men är ändå vårt eget att utveckla. Vår största tillgång är alla vi som bor här i kombination med länets unika natur och kultur. Det är vi som är det gröna framtidslandet."

Catarina Ask, Boden

Landstingskandidat

"Att bo i Norrbotten är en självklarhet för mig. Jag vill ha årstidsvariationerna som finns här. Vintern uppskattar jag mycket, då kan jag och min familjens ägna oss åt vårat stora intresse draghund. Jag bor i Boden och här kan jag leva närhetsliv. Jag har nära till de mesta. Mitt arbete, naturen som jag vistas i mycket och många fina elljusspår. Nära till familjen och vänner. Norrbotten betyder trygghet för mig. I Norrbotten finns bra förutsättningar att ställa om till ett hållbart samhälle. Industrin i Norrbotten visar att det är möjligt."

Anders Bältsjö, Kiruna

Landstingskandidat

"Ett sökande och en längtan till något annat, det var det som gjorde att vi för snart 6 års sedan, sa upp oss från våra jobb packade vår bil och flyttade till Kiruna högst upp i Norrbotten. Vi blev fast, vi blev förälskade, vi häpnades av den storslagna naturen, det fantastiska landskapet och människorna. Vi hade äntligen hittat hem. Norrbotten har mitt hjärta, jag tänker stanna här en lång tid framöver. Jag vill hjälpa till, ge tillbaka och göra Norrbotten ännu bättre, jag vill att alla känner sig lika välkomna som jag gjorde. Jag vill att naturen är kvar, jag vill att man kan ta tåget genom vårt landskap, jag vill att man mår bra och känner dig trygg. Jag vill hjälpa till att bidra till det gröna framtidslandet."

Paulina Koskenniemi, Luleå

Riksdagskandidat

"Norrbotten, Sveriges största region, en plats med en salig blandning av personer från jordens alla hörn som förenats på jordens vackraste plats. I Norrbotten händer det saker hela tiden, samhället och naturen är alltid i ständig förändring. Själv är jag tornedaling, född och uppvuxen i Pajala. En ort med en stark framtids tro, många kreativa företagare och där varje nyinflyttad pajalabo har hyllats på soltorget, för det är när vi är många som vi också är starka. Norrbotten är mitt hem, här får jag vara den jag är och bygga min framtid tillsammans med andra. Jag hoppas på att fler ska få möjligheten att upptäcka denna fantastiska plats, så vi gemensamt kan utveckla det gröna framtidslandet Norrbotten!"

Sven Nordlund, Kalix

Landstingskandidat

"Genom att nyttja moderna miljövänliga lösningar inom bland annat vård och kommunikationer, samt nyttja vår natur på ett hållbart sätt, har vi en unik möjlighet att på riktigt skapa en hållbar framtid. Att Norrbotten dessutom genom sin varierande natur från kust till fjäll erbjuder mig som naturintresserad fantastiska upplevelser året runt, gör att jag inte vill leva och bo på någon annan plats."

Malin Svedjeholm, Luleå

Landstingskandidat

"Norrbotten är mitt hem, jag är född och uppvuxen i Luleå där jag har min familj och mitt liv. För mig är det inte aktuellt att vi norrbottningar halkar efter och går miste om tryggheten i ett hållbart samhälle. Framtiden kommer och allt vi gör nu för att hjälpa Norrbottens invånare och miljö har vi glädje av senare. När vi visar omtanke om människorna och miljön i politiken bygger vi en grund som håller att stå på i generationer. Det är äkta trygghet för mig."

Läs vårt valmaifest.

Rösta på oss 9 september!